Så går det till när du söker äldreboende

När människor blir äldre kan de få svårt att ta hand om sig själva. Idag har anhöriga inte heller möjligheten att ta hand om sina äldre på samma vis som förr. Därför finns specialanpassade äldreboenden där de som inte kan ta hand om sig själva får hjälp och tillsyn dygnet runt.


Kontakta din kommun för att söka äldreboende

Ordlista äldreboendeDet första du ska göra, för att söka ett äldreboende, är att kontakta din kommun och där en biståndshandläggare.

Därefter får du träffa en handläggare som utreder hur ditt behov av hjälp ser ur  och som sedan beslutar vilken hjälp du ska få.

Om du inte är nöjd med beslutet så kan du överklaga. 

Offentlig eller privat vård?

Du har själv rätt att välja om du vill ha offentlig eller privat äldreomsorg. Avgifterna är desamma. Och det finns inte heller några stora kvalitetsskillnader.

Så kommer du att bo

På ett äldreboende är det vanligt att du bor i mindre lägenheter med kombinerat sov- och vardagsrum.

Ofta har du även egen dusch och toalett på ditt rum. I rummet finns det även, oftast, ett litet kylskåp och diskbänk samt plats för kokplatta och/eller mikrovågsugn.

Make/maka?

Det finns i mån av möjlighet alltid en strävan om att tillgodose alla önskemål om att få bo med sin make eller maka.

I Stockholm finns det en så kallad parboendegaranti som gör det möjligt för maken eller makan att flytta med. Denna får då betala för mat och hyra men behöver inte betala några omsorgskostnader.

Husdjur?

Husdjur är tillåtet på vissa äldreboenden. Kontakta respektive äldreboende för ytterligare information.

Personal finns dygnet runt

På ett äldreboende finns det alltid personal, dygnet runt, på plats som kan ta hand om dig.

Du kommer även att ha ett så kallat trygghetslarm runt handleden eller som halsband som du när som helst kan trycka på för att larma.

Dessutom kan du få hjälp av sjuksköterskor, arbetsterapeuter, sjukgymnaster och annan vårdpersonal.

Dagverksamhet finns för en aktiv vardag

Dagverksamhet är regelbundna aktiviteter och gemensamma intressen för äldre människor. Aktiviteterna kan vara bakning, stickning, datakurser eller filmvisningar.

Vad kostar det?

Att bo på ett äldreboende är inte gratis utan du betalar varje månad en hyra, som vid vilket boende som helst.

Det som skiljer ett äldreboende mot alla andra typer av boenden är att det finns en maxtaxa på vad det får kosta varje månad. 2013 ligger denna maxtaxa på 1780 kronor i månaden. I denna maxtaxa ingår inte kostnad för mat.